О септембру – гроздобер и византијска Нова година

Септембар

Станимо мало, песмо!
Јесмо ли живели, јесмо?

Ти си најлепше сате
– Јаблани кад се злате

У лакој магли, пени –
Однела тужно мени.

(Стеван Раичковић, 1927 – 2007)

https://i0.wp.com/novomilosevo.devbin.org/pho09/sl_berba_grozdja_b_a2_b.jpg

(извор: http://novomilosevo.devbin.org)

Крајем деветог месеца обично се, уколико временски услови тако диктирају, бере грожђе. Ако је јесен топла, берба се може одложити, али посао се углавном започиње крајем лета. Тај период, на граници годишњих доба, наши преци су маштовито, и практично, назвали – гроздобер. Гроздобер се у српској верзији старословенског језика означава као „рујен“ , по оглашавању јелена пред парење. Хрвати и дан данас користе рујан у свом званичном календару. Код Чеха, он се „померио“ за 30 дана – rijen је октобар[1];  код Латина, пак, мало касни – september (septum), што значи седам. Календарским реформама, седмица је постала деветка.

Латински (Јулијански) календар одржао се и у источном делу царства, Византији[2] а исти су прихватили и Срби[3]. Уведене су мале промене: имена су била преведена са латинског на грчки, за годину прву ц.е. (цариградске ере) одређена је 5508. година[4] пре Христа, а циклус је почињао – првог септембра. Што значи да је данас, 1. гроздобера 2012. године, заправо први дан 7521. године византијске ере.

Срећна вам ромејска и старосрпска Нова година! 🙂


[1] Ако неког занима више http://www.svevlad.org.rs/narodni_zivot_files/nazivi_meseca.html
[2] Oдносно Ромејско царство; термин „Византија“ увели су доста касније западни историчари и изведен је од грчке речи „Βασιλεὺς“ (василеус, базилеус) што значи цар. Сами становници Источног римског царства себе су називали Ромејима (Римљанима) а своју државу Романијом (Римом).
[3] „Деспот Ђурђе сазида Смедерево 6938. године, Деспот Стефан погибе 6935, Кнез Лазар погибе па Косову 6893, Краљ Милутин подиже цркву Јоакима и Ане у Студеници 6822, цркву Светог Ђорђа у Старом Нагоричину 6821. године од стварања света“. Извор: (текст узети са великим резервама, но ови датуми су тачни у односу на старосрпски календар) http://www.svevlad.org.rs/narodni_zivot_files/jacanovic_kalendarskoznanje.html
[4] То време отприлике одговара периоду појављивања првих развијених балканских цивилизација, што неке научнике наводи на помисао да су се Ромеји руководили њиховим настанком када су одређивали датум постања.

Постави коментар